Освітлення кафе та ресторанів

Освітлення – важлива система, за допомогою якої у закладах громадського харчування створюється сприятлива атмосфера. Прийшовши до ресторану, людина хоче насолодитися смаком вишуканих страв та відпочити від роботи. Правильно облаштоване освітлення налаштовує відвідувача на потрібний лад та піднімає настрій. Клієнт розглядає меню, замовляє дорогі страви та хоче довше затриматись у ресторані. Це пов’язано зі збільшенням прибутку. Правильно підібрані світильники – збільшення прибутку вашого закладу. Ось тільки щоб організувати дійсно ефективне освітлення ресторанів та кафе, потрібно врахувати безліч факторів, як об'єктивних, типу стандарті в безпеки, так і суб'єктивним – дизайну та загального стилю приміщення. Тож ми розповімо вам зараз про те, які для цього найчастіше будуть використовуватися світильники.
Які світильники найчастіше використовують
Для того, щоб облаштувати правильне освітлення в кафе, ресторані або барі, використовують такі типи світильників:
- Трекові. Декілька ламп на одному загальному шинопроводі. Лампи повертаються незалежно, у них можна встановлювати різні світильники. Хороший варіант не тільки для бокового та акцентного освітлення, але й для верхнього, особливо коли мова йде про освітлення барів.
- Накладні. Зазвичай це світлодіодні стрічки. Просто, дешево, зручно, економічно. І ідеально для створення акцентного підсвічування декоративних елементів або навіть вивісок.
- Врізні. Найкращий варіант для забезпечення непомітного, але ефективного бічного підсвічування столиків.
- Підвісні. Найчастіше використовуються для того, щоб організувати верхнє світло для ресторанів чи кафе. І для функціонального освітлення кухні та інших технічних приміщень.
Освітлення для ресторанів
Люди приходять до закладів громадського харчування, щоб зустрітися із друзями чи приємно провести час із другою половинкою. Тому вони повинні себе комфортно відчувати та отримувати задоволення від візиту до кафе, ресторану. Для здійснення такого завдання під час розробки освітлення використовуються врізні світильники. Особливість виробів у тому, що вони вбудовуються в стелю, стіну, меблі. Такі джерела світла не засліплюють відвідувачів. Вони рівномірно заповнюють навколишній простір та сприяють створенню затишної обстановки.
Якісне освітлення в ресторанах чи кафе спонукає відвідувачів до замовлення страв і викликає бажання повернутися знову до закладу, що сподобався. Під ним мається на увазі локальне освітлення столиків, акцентне підсвічування декоративних елементів, освітлення барної стійки. У разі облаштування освітлення на комерційних об’єктах часто використовуються накладні світильники. Їх ще називають спотами. Альтернатива - світлодіодне освітлення у ресторанах за рахунок невеликих накладних джерел світла та світлодіодних стрічок.
Також активно використовується й підвісні спотові світильники, що оформляються незвичайним чином. Тому вони органічно вписуються в обстановку та доповнюють її. При облаштуванні конкретного об’єкта можна вибрати найкращий варіант. Найбільш поширені чорні та білі підвісні світильники. Але можливе й інше рішення. Все залежить від особливостей інтер’єру.
Однак при організації освітлення на кухні, в районі каси та в технічних приміщеннях починають діяти дещо інші правила. Тут декор може відійти на другий план, а функціонал, навпаки - вийти на перший. Насамперед необхідний достатній рівень освітлення – від 500 люкс. У другу чергу - оптимальна передача кольорів, тобто - від 80 одиниць. А в третю – правильна колірна температура на межі звичайного денного та холодного білого – щоб стимулювати концентрацію співробітників та відвідувачів.

Освітлення для кафе
Створення гостинної атмосфери в кафе – основне завдання, яке потребує пильної уваги. Для її вирішення створюється система освітлення, до якого входить трекове освітлення. Вони ідеально підходять для освітлення залів. Трекові системи складаються з шинопроводів та світильників. Шинопроводи бувають гнучкими, негнучкими та на спеціальних тросах. Тому відкриваються великі можливості для реалізації креативних ідей у комерційному освітленні.
На відміну від ресторанів та барів, світлодіодне освітлення в кафе має бути досить яскравим – щоб не стільки розслабляти, скільки стимулювати відвідувачів швидше робити свої справи та йти далі. Але при цьому воно має бути досить затишним, щоб у ньому було комфортно знаходитися. Забезпечується все це рахунок активного використання природного освітлення (має покривати 30 відсотків потреби) і розсіяного верхнього світла.
Окрема тема – освітлення літнього кафе. Тут ще більшого значення набуває природне світло, а в темний час доби основне завдання лягає на невеликі мобільні світильники, що розташовані безпосередньо на та біля столиків, а також на підвісні споти.
Освітлення для барів
Головне правило – чим темніше, тим краще. Освітлення в барах цілком може бути мінімально допустимим, згідно з діючими стандартами - 200 люкс. Однак це анітрохи не псує настрій клієнтів, скоріше навпаки, налаштовує їх на максимальне розслаблення.
Хитрість полягає в тому, щоб використовувати якнайменше джерел світла, в ідеалі - тільки там, де вони необхідні для забезпечення функціоналу. Тобто – в районі барної стійки або на касі, якщо ці зони знаходяться у різних місцях. І найпростіший спосіб це забезпечити - світлодіодні стрічки та світлодіодні світильники, що монтуються безпосередньо на поверхню, мають підвищений індекс кольору. Завдяки великому вибору рефлекторів розширюється сфера застосування виробів. Це може бути облаштування загального та акцентного освітлення у залі ресторану. При використанні накладних LED-світильників правильно передаються кольори та фактури, не створюється дискомфорту та не порушується гармонія інтер’єру.
Підвісні світильники - це ще один вид джерел світла, які використовуються при облаштуванні освітлювальних систем на комерційних об’єктах. Підвісні світильники одночасно виконують практичну та декоративну функцію, тому й дозволяють створювати правильне освітлення для бару.
Вони використовуються для того, щоб облаштовувати акцентне та загальне освітлення барів. LED-світильники можуть кріпитися безпосередньо до стелі або шинопроводу. Передбачений електричний провід (підвіс), завдяки якому колба може розміщуватися на різній висоті від стелі.
Висновок. Як бачите, існує безліч інструментів, які допомагають організувати правильне освітлення в кафе та в ресторані. Однак ці інструменти ще потрібно вміти правильно використовувати. Мало знати, які світильники можна взяти – треба розуміти, де їх розташувати, щоб це було водночас і ефективно, і безпечно, і що важливо для закладів громадського харчування – красиво. На щастя, фахівці з VisionLighting на цьому розуміються. Тому якщо ви хочете, щоб ваш ресторан чи ваше кафе представили перед відвідувачами у максимально вигідному світлі – звертайтесь до нас!