Освітлення HoReCa

Освітлення HoReCa

Освітлення готелів, ресторанів та кафе – HoReCa

Індустрія готелів, ресторанів та кафе (HoReCa) потребує особливого підходу до оформлення інтер’єрів. Споживачі послуг HoReCa хочуть отримати сервіс високої якості та насолодитися атмосферою самих кафе чи готелів.

Ми не знаємо, як зробити першокласний сервіс у готелі чи кафе. Але ми знаємо, як наповнити інтер’єр світлом, щоб атмосфера приваблювала відвідувачів, а дизайн приміщень реалізував своє призначення.

Для освітлення готелів, ресторанів та кафе використовуються як декоративні джерела світла, так і багатофункціональні. Декоративні світильники виконують роль предметів інтер’єру, декору. Такі світильники привертають увагу і прикрашають приміщення, але вони мають особливість – низька якість світлового потоку. Декоративні світильники добре виглядають, але погано світять.

Функціональне світло спрямоване виключно на вирішення задач освітлення. Зовнішній вигляд світильника нагадує швидше інструмент чи високоточний прилад, ніж елементи декору. Функціональні світильники виділяються серед інших джерел світла показниками світлового потоку. У таких світильниках розраховується кут розсіювання світла, крива сили світла, температура світла та перенесення кольорів.

Ми рекомендуємо поєднувати декоративне та функціональне світло при роботі над інтер’єрами об’єктів ХоРеКа.

освітлення готелів

Світло для лобі, холів та рецепції в готелях

Одна з головних зон будь-якого готелю – це його лобі, центральний хол із зоною рецепції. Саме тут відвідувачі знайомляться з атмосферою, у лобі готелів призначають зустрічі, центральний хол готелю задає стилістику всього об’єкта.

При роботі над інтер’єром лобі готелю важливо використовувати якісні оздоблювальні матеріали, витримувати стилістику дизайн-проєкту і грамотно висвітлити всі функціональні зони.

Зазвичай лобі та центральний хол готелю мають кілька функціональних зон – місце зустрічі гостей та оформлення документів (рецепція), місце відпочинку та очікування гостей, місце перетину пішохідних потоків (підходи до ліфтів, сходів, вхідні групи).

хороше освітлення готелів

При освітленні рецепції готелю світла має бути багато

Це найбільш відвідувана частина інтер’єру, персонал і гості проводять на рецепції найбільше часу. Рецепцію необхідно заливати світлом, зробити її яскравим акцентом. Рецепція має бути яскраво вираженим магнітом, щоб гості одразу визначалися з її знаходженням та одразу підходили. Психологічно гостям простіше орієнтуватися та тягнутися до світлих об’єктів. При освітленні рецепції краще комбінувати загальне, акцентне та декоративне світло.

Врізні даунлайти або накладні світильники підійдуть як заливні джерела світла.

Акцентні джерела світла, трекові прожектори використовуються для підсвічування задніх стін рецепції, вивісок, стійок з ключами. Прожектори створюють ефект об’єму під час підсвічування предметів інтер’єру.

Декоративні лампи, торшери можна розташувати на стійці рецепції.

Рекомендований рівень освітлення на стійці рецепції до 1500 Лк, рівень загального освітлення зони рецепції в межах 300-600 Лк.

Освітлення зони відпочинку та очікування

Добре, коли в лобі є місце для відпочинку гостей і зустрічей відвідувачів з широкими шкіряними диванами, зручними кріслами, торшерами.

Зони відпочинку краще освітлювати у спокійних та теплих сценаріях. Велика кількість світла, як у стойки рецепції, зіпсує враження. Тут можна відмовитися від стельових джерел загального освітлення.

Підлогові торшери з теплим світлом вдало виглядатимуть поряд з диванами та кріслами.

Підвісні світильники з вузьким кутом світіння добре виглядають над кавовими столиками.

Трекові прожектори (акцентні джерела світла) можуть використовуватися для створення об’єму підсвічування декоративним елементом інтер’єру.

Рівень освітленості зон відпочинку та очікування варіюється в межах 250-300 Лк, на кавових столиках та робочих поверхнях слід підняти освітленість до 500 Лк. Переважна колірна температура від 2700 K до 3500 K.

Місця перетину пішохідних потоків, вхідні групи та ліфти повинні бути добре освітлені

Акцентне та декоративне світло тут буде зайвим. Призначення цих зон – швидке переміщення людей. Ніщо не повинно заважати гостям переміщатися з валізами, сумками та візками.

Для освітлення вхідних груп підійдуть врізні споти, даунлайти та накладні світильники з широкими кутами розсіювання світла.

У таких місцях важливо використовувати світильники з низьким коефіцієнтом засліплення UGR. Світильники з низьким UGR мають матові рефлектори, а джерело світла (LED чіп і лампа МГЛ) знаходиться в глибині корпусу освітлювального приладу.

Рівень загальної освітленості пішохідних зон, вхідних груп, ліфтів не повинен опускатися нижче 400 Лк, інакше можуть виникнути проблеми при активному переміщенні гостей та їхнього багажу.

Світло для ресторанів

Робота з освітлення ресторану поділяється на два великі розділи: світло в гостьовому залі та світло на кухні.

Освітлення кухні ресторану

До освітлення кухні в ресторані чи кафе висуваються підвищені вимоги. Світла має бути багато, тому що це робоча потенційно травмонебезпечна зона. За санітарними нормами середня горизонтальна освітленість на кухні має бути 150 Лк. Але на практиці 150 Лк недостатньо для комфортного рівня.

Ми рекомендуємо освітлювати робочі поверхні до рівня 500 Лк, а середню горизонтальну освітленість приміщення довести до 300 Лк.

Так як кухня це місце з підвищеним паро і жироосвітою, використані світильники повинні мати захист від попадання жиру, бризок, води та пари всередину корпусу. Рекомендований рівень захисту професійних кухонних світильників – IP44 і вище. Краще використовувати нейтральний білий світла (температура 4000К) та нормальним або підвищеним індексом кольору (min 80 Ra).

освітлення зали ресторану

Освітлення гостьової зали ресторану

При освітленні залів ресторану немає таких суворих правил, як для кухні. Схема освітлення залежить від дизайну, стилістики та тематики закладу. Дизайнери інтер’єрів можуть втілювати у освітленні зали найексцентричніші ідеї.

При освітленні зали, де зустрічають та годують відвідувачів, є два основні правила:

  • Схема освітлення та світлова атмосфера має подобатися гостям.
  • Індекс кольору світильників повинен бути на рівні 90 Ra (min 80 Ra), в іншому випадку спотворюється колір їжі, замовлених страв.

Оскільки інших правил при освітленні гостьової зали немає, можна використовувати будь-яке джерело світла: трекові прожектори, врізні світильники, накладні світильники, карданні системи або світильники на підвісах.

Підвісні світильники із середнім та вузьким кутом розсіювання світла підходять для освітлення столиків.

Для загального освітлення зали підійдуть накладні світильники на стелю з поворотними лампами. Якщо в залі ресторану моніторують гіпсокартонні або підвісні стелі можна використовувати врізні даунлайти, споти і навіть карданні системи.

Трекові прожектори використовують для освітлення предметів інтер’єру, декоративних елементів ресторану.

освітлення барної стійки

Освітлення барної стійки

Барна стійка у кафе чи ресторані традиційно вважається одним із головних елементів інтер’єру. Барна стійка перша привертає до себе увагу, за її дизайном та наповненням вітрини складається враження про весь заклад.

Освітлення самої барної стійки краще продати за допомогою підвісних світильників. Їх можна низько спустити над стільницею, що додасть драматизму у схемі висвітлення. Також цікавого візуального ефекту можна домогтися, використавши врізні споти або накладні світильники з джерелом світла (LED чіпом) глибоко посадженим у корпус.

Краще використовувати більше малопотужних світильників з вузьким акцентним променем, ніж кілька ширококутних потужних джерел світла.

Слід пам’ятати, що алкогольні напої не переносять теплового нагріву та великої кількості ультрафіолетового випромінювання. Тому краще використовувати не МГЛ лампи, а LED світильники, які менше нагрівають повітря та випромінюють менше УФ.

освітлення кафе

Освітлення кафе

Кафе відрізняється від бару чи ресторану більш демократичним, простим стилем оформлення та обслуговування.

У кафе не буває барної стійки у її класичному виконанні, але є велика вітрина-рецепція, за якою працює касир, бариста та офіціант. Зазвичай весь асортимент кафе доступний для перегляду з цієї вітрини-рецепції.

Правил при освітленні кафе лише два:

  • Яскрава та добре освітлена вітрина-рецепція
  • Висока передача кольорів джерел світла.

Освітлення вітрини кафе можна реалізувати за допомогою підвісних та накладних світильників.

Задній план з меню та декоративними елементами краще освітлювати акцентними джерелами світла, наприклад трековими прожекторами або поворотними врізними світильниками з середнім і вузьким променем світла.

Освітлення фудкорту

Сценарій освітлення фудкорту схожий на освітлення кафе, але є свої особливості:

  • Фудкорти рідко розташовані окремо, зазвичай їм доводиться конкурувати з тими самими фудкортами по сусідству.
  • Фудкорти найчастіше розміщуються у ТРЦ та БЦ з високим рівнем ілюмінації.

З особливостей розташування фудкортів випливають правила висвітлення таких об’єктів:

  • Рівень середньої освітленості стійки фудкорту повинен бути на 20-30% вище за рівень освітленості холу, в якому він розміщений.
  • Освітленість стільниці прилавка фудкорту, вітрин та меню має бути на рівні освітленості вітрин магазинів у ТРЦ.

Найбільш відвідувані фудкорти ті, що яскравіше і краще освітлені. Якщо ваша стійка фудкорту темніша за конкурентів, домогтися такої ж відвідуваності буде складно.

Для освітлення прилавків та вітрин фудкортів ми рекомендуємо використовувати акцентні світильники з нейтральним білим світінням та підвищеним рівнем кольору.